ODPADY BIO, czyli jakie?
Odpady BIO gromadzone w worku lub pojemniku koloru brązowego to odpady powstające w kuchni. Zaliczyć do nich możemy:
- fusy po kawie lub herbacie,
- obierki,
- ogryzki,
- łupiny,
- pestki itp.
Do tego worka/ pojemnika nie wrzucamy m.in.: trawy i liści, mięsa z kością, popiołu, pieluch jednorazowych, padłych zwierząt, odchodów zwierzęcych, niedopałków papierosów.
Pamiętajmy by odpady BIO w worku lub pojemniku umieszczać luzem, bez opakowań foliowych.
BIOODPADY - pożyteczne, czy użyteczne?
Wszystkie kuchenne odpadki organiczne zostaną przetworzone w nowoczesnej kompostowni na terenie ZUOK w Płoszowie i staną się kompostem o wdzięcznej nazwie „PGK-uś”.
Czy wiesz, że kompostując odpady we własnym, przydomowym kompostowniku dopiero po roku możesz otrzymać wartościowy nawóz i go stosować. W naszej kompostowni odpady przetwarzają się do postaci kompostu przez okres ok 6 tygodni.
Pamiętać należy też o tym, żeby ograniczać powstawanie odpadów BIO na co dzień poprzez rozsądne zakupy i nie marnowanie żywności.
Jak segregować odpady BIO podpowie poniższa infografika.