ODPADY BIO, czyli jakie? 

Odpady BIO gromadzone w worku lub pojemniku koloru brązowego to odpady powstające w kuchni. Zaliczyć do nich możemy:

  • skorupki jajek,
  • fusy po kawie lub herbacie, 
  • obierki,
  • ogryzki,
  • łupiny,
  • pestki itp.

Do tego worka/ pojemnika nie wrzucamy m.in.: trawy i liści, mięsa z kością, popiołu, pieluch jednorazowych, padłych zwierząt, odchodów zwierzęcych, niedopałków papierosów.

Pamiętajmy by odpady BIO w worku lub pojemniku umieszczać luzem, bez opakowań foliowych.

BIOODPADY - pożyteczne, czy użyteczne?

Wszystkie kuchenne odpadki organiczne zostaną przetworzone w nowoczesnej kompostowni na terenie ZUOK w Płoszowie i staną się kompostem o wdzięcznej nazwie „PGK-uś”.

Czy wiesz, że kompostując odpady we własnym, przydomowym kompostowniku dopiero po roku możesz otrzymać wartościowy nawóz i go stosować. W naszej kompostowni odpady przetwarzają się do postaci kompostu przez okres ok 6 tygodni.

Pamiętać należy też o tym, żeby ograniczać powstawanie odpadów BIO na co dzień poprzez rozsądne zakupy i nie marnowanie żywności.

Jak segregować odpady BIO podpowie poniższa infografika.

 

  • BIO1

 

Wyszukiwarka

 

 

 

Telefony alarmowe

Pogotowie Wodociągowo-Kanalizacyjne
24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu pod numerami telefonów:
44 6824644 
44 6824737 
44 6824808

Pogotowie Ciepłownicze
24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu pod numerami telefonów:
44 683 49 18